Bánh tart táo & hạnh nhân kiểu Pháp (French apple-almond tart)

Tuy mình biết tới baking & ngày qua ngày nuôi dưỡng tình yêu với cái lò nướng là nhờ nước Mỹ, nhưng phải thừa nhận rằng các công thức bánh ngọt Pháp bao giờ cũng tinh tế và thanh tao hơn các công thức có nguồn gốc từ các quốc gia có truyền thống bánh ngọt khác. Chẳng thế mà rất nhiều loại bánh Pháp – dù trải qua năm tháng và sự đồng hóa văn hóa bản địa đã được đặt những tên mới – nhưng nguồn gốc hay tên gốc của những loại bánh ấy vẫn không hề bị lãng quên. Mình thì một chữ tiếng Pháp bẻ đôi không biết :D nhưng nhìn cái tên tiếng Anh của món bánh này có chữ ‘French’ ‘vĩ đại’ thế kia khiến mình không thể không tò mò với cái tên tiếng Pháp, và đây, ’em’ bánh xinh xắn này có tên là Tarte de Pommes a la Normande.

Có 4 lý do khiến mình rất thích bánh tart táo và hạnh nhân. Thứ nhất là công thức bánh này thực hiện không quá phức tạp. Thứ hai là bánh có hình thức thật bắt mắt. Thứ ba, đó là khi nướng bánh mình được tận hưởng mùi thơm phức của bơ tràn ngập cả gian bếp. Thứ tư – cũng là điều tuyệt vời hơn cả – là công thức bánh yêu cầu có rượu brandy, nên bánh sau khi ra khỏi lò có hương vị đặc trưng rất quyến rũ.

Công thức mình làm theo ở đây nhé.

Tuy nhiên, gia đình mình không thích táo chua, nên mình không dùng ‘tart apples’ như công thức trên mà thay bằng táo ngọt, cụ thể là táo Fuji.

Ngoài ra, nếu bạn không muốn vị hạnh nhân lấn át vị táo, thì có thể bỏ qua almond extract (tinh chất hạnh nhân) không cần cho vào trộn cùng nhân bánh. Thực ra thì mình thích bỏ qua almond extract vì hạt hạnh nhân xay đã đủ thơm và ngậy lắm rồi :)

ingredients

For crust
2 large egg yolks
2 tablespoons Calvados or brandy
1 1/4 cups all purpose flour
2 tablespoons sugar
1/4 teaspoon salt
9 tablespoons (1 stick plus 1 tablespoon) chilled unsalted butter, cut into 1/2 -inch pieces

For filling
1 1/4 cups blanched slivered almonds
3/4 cup plus 2 tablespoons sugar
2 large eggs
3 tablespoons Calvados or brandy
1 teaspoon vanilla extract
1/2 teaspoon almond extract
1/4 teaspoon salt
6 tablespoons (3/4 stick) unsalted butter, room temperature

3 tart green apples, peeled, quartered, cored, cut into 1/8-inch-thick wedges

1/4 cup apricot preserves

preparation

Make crust:
Stir egg yolks and Calvados in small bowl to blend. Combine flour, sugar and salt in processor. Add butter; cut in, using on/off turns, until butter is size of small peas. With machine running, add yolk mixture. Process until large moist clumps form. Gather dough into ball; flatten into disk. Wrap dough in plastic; refrigerate until cold, about 1 hour. (Can be made 1 day ahead. Keep chilled. Let soften slightly before rolling out.)

Roll out dough on lightly floured surface to 14-inch round. Transfer to 11-inch-diameter tart pan with removable bottom. Fold overhang in and press, forming double-thick sides. Chill while making filling.
Make filling:
Combine almonds, 3/4 cup sugar, eggs, 1 tablespoon Calvados, extracts and salt in processor. Blend until soft paste forms. Add 4 tablespoons butter; blend 10 seconds. Spread in crust. Chill until firm, about 45 minutes.

Meanwhile, stir apples, 1 tablespoon Calvados and 1 tablespoon sugar in large bowl. Let stand 30 minutes.

Preheat oven to 400°F. Drain apples; overlap in concentric circles atop filling. Melt 2 tablespoons butter; brush over apples. Sprinkle with 1 tablespoon sugar.

Bake tart 15 minutes. Reduce temperature to 350°F. Bake until apples are tender, about 45 minutes. Transfer to rack. Stir preserves and 1 tablespoon Calvados in small saucepan over low heat until preserves melt. Strain into small bowl; brush over apples. Cool. (Can be made 8 hours ahead. Let stand at room temperature.)


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: